Η ιστορια του ελαιολαδου στην Κρητη

Οι αρχαίοι Κρήτες χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο, που στον Όμηρο ονομάζεται "χρυσό υγρό".

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης βρέθηκαν απολιθωμένα φύλλα ελιάς 50-60 χιλιάδων χρόνων, και στο χωρίο Ζακρος οι παλαιότερες επιτραπέζιες ελιές του κόσμου (3.500 π.Χ.). Μάλλον πρόκειται για αφιέρωση κάποιου Μινωίτη ιερέα προς τους χθόνιους θεούς.

Το ότι η ελιά ήταν το πιο ιερό δένδρο των αρχαίων Ελλήνων, φαίνεται κι από την ονομασία της πρωτεύουσάς τους. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας έκανε ένα διαγωνισμό ανάμεσα στους θεούς: αυτός που θα τους πρόσφερε το πιο πολύτιμο δώρο, θα λάβαινε την πιο ισχυρή ελληνική πόλη σαν έπαθλο. Οι δύο τελευταίοι διαγωνιζόμενοι ήταν η Αθηνά, θεά της σοφίας και της τέχνης, και ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Ο Δίας προτίμησε το δώρο της Αθηνάς, την ελιά, σύμβολο ειρήνης, από το δώρο του Ποσειδώνα, το άλογο, σύμβολο πολέμου. Έτσι η πιο ισχυρή πόλη ονομάστηκε προς τιμήν της νικήτριας θεάς, Αθήνα.

 

Για χιλιάδες χρόνια, η Κρήτη ήταν γνωστή σαν ένας κήπος γεμάτος από γευστικά φρούτα, λαχανικά και ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Η ιερότητα του δένδρου πήγαινε βήμα-βήμα με τις συνήθειες διατροφής - και αλήθεια, η υγεία και η μακροζωία είναι θεϊκά δώρα. Στις μέρες μας η κλασική κρητική διατροφή μετονομάστηκε σε 'μεσογειακή'. Τα θεία δώρα μπορεί να έχουν τόπο καταγωγής, αλλά δεν είναι πλέον αποκλειστικότητα.

Οι Αρχαιοι ελληνες

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το Ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και το συνιστούσαν σε πολλές περιπτώσεις όπως: Δερματολογικές παθήσεις, Πληγές και εγκαύματα, Γυναικολογικές παθήσεις, Μολύνσεις αυτιών, Έλεγχο γεννήσεων κ.α.

Η Συγχρονη Ιατρικη

Σήμερα η σύγχρονη Ιατρική επιβεβαιώνει ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις όπως: Καρδιοαγγειακές παθήσεις, Πρόληψη καρκίνου προστάτη, Έλεγχο διαβήτη, Δίαιτα παιδιών και αθλητών, Πρόληψη καρκίνου του στήθους, Έλεγχο έλκους στομάχου, Σεξουαλική ικανότητα, Δίαιτα ηλικιωμένων κ.α.

ΕΣΠΑ Banner